Followers

Search my Blog

Saturday, September 18, 2010

entry sayu~~anak2....

korunk tau x ape nilainyer anak2 bagi korunk(eceh, baru bertuang da feeling beranak gitu)....haha....anak2 tu anugerah Allah.....setiap anak2 ade rezeki diorg masing2 n bile dah ader rezeki masing2 kompem la perangai pon masing2 punyer kan???....ohhoiii...dulu ustaz ckp, kome ni nak beranak takut xcukup duitla, financial xleh pegi la etc...jgn risau weh.....setiap anak2 tu Allah dah janjikan rezeki memasing...nak tau smpi bila rezeki kiter ade???smpi saat malaikat izrail dah intai2 kiter....time tulah, sume rezeki kite kt dunia ni, Allah dah tarik balik....sbb tula korunk tgk kalau kat sepital(tetiba mcm bga da penah dok osepital semgu) kdg2 ader pesakit tuh, bile nurse bagi makan, die muntahkan balik....semua bende dah xleh masuk kt badan die....badan die da xleh terima....haa....tu da tanda2 nyer....rezeki Allah nak tarik balik....nikmat hidup lagi la Allah dah tarik lama dah....dulu mata 2, sekang mata 4....dulu leh mkn pedas2, sekang makan nasi pon xleh....tuh ape tuh??nikmat da kene tarik balik kan??
haaa...sebut psl anak2...kome ibu bapa ni...jgnlah dok beza2kan kasih syg pd anak2....ohhhoiii....kdg2 anak2 yg korunk agp xberguna tula yg akn tlg korunk bile ssh nanti.....korunk pernah dgr x PENERIMAAN TANPA SYARAT??tetiba praktikkan ilmu psikologi aku nih....ader anak2 yg akademik diorg bagus....leh pergi jauh...tp bab msk memasak, kemas rumah, sume fail ohhh...ader plok anak2 yg akademik pon xleh pegi, kemas pon malas....tapi bab kecantikan, ouh...no 1...haha....tp jgn sesekali korunk hina die...cacai keburukan die...pernah sekali, aku g shopping kt reject shop tetiba ade kap lam yenge ni jerit kt aku...hoi!!terkejut acik...!!igt die nk memekik kt aku ngn sham...rupenyer die menjerit ke anak die yg nun jauh ke belakang aku...ko tau sbb pe???sbb bdk tu lambat, mak pak die dah msk kete dah....mungkin dok tercongok tgu kot....ha....tapi yg xleh belahnyer...mak die lempang bdk tu kiri kanan depan kiteorang!!...YA ALLAH...wei, tu anakla....manusia mcm ko...jgnlah humilliate kan die....lau nak marah pon, jgn depan org ramai....ape ke bangang mak bapak sekarang ni???pergi sekolah tgi2 dah belajar psikologi semua...kerja pon bidang PROFESIONAL...tapi bab marah anak ko leh lempang je anak ko depan orang...ko tau ko dah balik zaman mana???ZAMAN FIRAUN DULU!!lau boleh, anak tu ko nak marah kan??smpi rumah, bwk masuk dlm bilik, marahla puas2....jgn biarkan SETAN kuasai diri ko!!budus betul!!...nak tau sebab pe bile time marah jgn ckp??kene diam....balik dah cool baru ckp elok2 dgn anak tu...HOI, NI ANAK ZAMAN SIBER BAI SAHAB...kecik2 lagi dah leh faham pe yg korunk nak cakap...cuba bagi denda yg membina sikit macam buat karangan ke, xpon bersihkan toilet ke...kan???bersih sikit umah korunk....ni x, ko g maki hamun budak tu nak wat hape???ko dpt duit ke??dpt dendam kesumat dr anak2 ko aderla kan???korunk igt, anak ko leh igt ko ke bile die dah berjaya(wpon dah berjaya)???xbai....die berjaya pon sbb dendam die kat ko...nak balas dendam kt ko...sbb tula RUMAH SRI KENANGAN penuh skang nih....mungkin sikap mak pak tu sendiri yg push anak teruk2..boleh push, tp jgn mendera, jgn memalukan die...korunk boleh bg positive reinforcement kt diorg....skang ni internet dah meleluasa leh guna...kt umah org asli pon ader???yg mak pak ni??korunk watpe???tau nak kembangkan bisnes join MLM ke jadah hape ntah..tp utk family planning???haram jade!!pttnyer, ko leh survey canne org bijak mbesarkan ank....kt blog ni pon ramai....contoh mcm kak jemah viruspadu tuh(ohhoi, mengampu kak jemah lak ai)...tgk canne die besarkan anak die....bertggjawab je si nisa tukan??...lembut je omak die tuha....setiap anak2 yg Allah amanahkan pada kite kene kite didik baik2...anak2 tu milik Allah.....Allah suh kite didik utk persediaan mereka di akhirat nanti...tangan, muke, kaki n badan diorang tu Allah hak Allah...Siapa kita nak LEMPANG, DERA, CAKAR hak Allah???n yang sepak2 anak tu...suke hati je kan nk sepak hak Allah??ape korunk nak jawab nanti bila Allah tanya???ha...fikir2kanlah ye=)

2 comments:

dr.culla box said...

bukan main pjg lg entry ko fareha huhu yehh idop fareha..cth bakal ibu penyayang hehe

shininghepiness=) said...

ohhoiii(tetiba feeling berdendang)hehe.....2la..kembang kempis dah idung aku kene puji nih....ngahha~