Followers

Search my Blog

Tuesday, February 1, 2011

kesian sungguh keluarga mereka~**

holla….okeyh…… well, d 1st thing that u have to get to know me, fafau resto n my family n my frens and my community, we are not that type who always like to curse….kami xreti…serius…nk mencarut mmg xreti….sgt2… wpon org ckp org melaka bhs mak aih, ganehnyer kan, tp family fafau mmg xreti nk mencarut….sgt2 serius…

along fafau pon pdi mencarut ms die p blaja kt negeri org n lepak ngn kawan2 die…tupon keluar, ‘nate beghuk’….tapi xpernah fafau tgk die ckp ngn adik2 die…..xpernah la kalo kat umah diie keluar perkataan tuh…fafau dpt tau die kuar perkataan tuh pon ms baca kat FB…

until, ms bertunang ni, sorg hamba Allah ni dhla suke sgt mencarut….hantar inbox ckp ‘perempuan sundal’ n mcm2…xcukup dgn itu, adik dia yg lelaki plok inbox mencarut2 bagai…oMjay…terkejut beghukla fafau nih…sbb suppose, kalo keluarga cikgu nih, xde yg mencarut bagaikan…tapi??apa dh jadi???

so ibu bapa, please n please…teach ur children very well…macamana nk jaga bahasa sdgkan diri sendiri jd cikgu pon, bahasa mencarut tu jadikan rutin???sedih sungguh… rosak ank bangsa….serius…ferlu ke nk mencarut??bg fafau, org yg mencarut teruk2 ni(well, korang, kalo sape nk tau bhs mencarut yg teruk, fafau boleh print screen n upload) diorg mcm kurang bijak nk mempertahankan hujah mereka…

fafau tau, mslh keluarga yg xberapa nk harmoni menyebabkan anak2 ni jd macam tu…ibu bapa yg terlalu mengejar kebendaan, terlupa nk didik sahsiah anak…terlupa nk bwk anak-anak pergi ceramah agama, terlupa nk hantar anak2 pergi kem ibadah dan sbgnya….betul ckp ustaz fafau, mak ayah sekarang ni, nk hantar anak pergi mengaji yg byr xsmpi rm 50 sebulan pon xsgp tp kalo tuisyen rm1000 sebulan pon sgp???dunia dunia…..

xslh kalo nk hantar anak pergi tuisyen, tp biarlah hantar skali g mengaji, belajar fekah, usuluddin, tauhid…sekurang2nya, anak xterbiar, bhs anak2 xkasar….

tapi kalo difikir2kan balik, mak ayah xslh dlm perkara nikan….cuma, kalo anak2 tu dh besar, pemikiran diorg pon harus matang…xperlu nk bfikir lagak macam orang hutan…hanya kenal “tahi” “sampah” n sebagainya….maaf kalo terkasar tapi nilah hakikat yg pemuda tu cuba tonjolkan dlm msg die pada fafau…

sesungguhnya, keperibadian kiter, lahir dr kata2 n tatasusila kita…macam org xbertamadun bila kita nk ckp sesuatu yg pd pdgn org lain, sesuatu yg hanya diucap oleh manusia peribumi zaman paleolitik….satu2 perkataan jalanan yg diucap…terukkan??

i dont want people to give bad impression to u, ur sister n ur family perhaps…but, if u keep doing repeating d damn thing to people, what will u get??shame on u boy(i should say he  ‘boy’ coz he’s not matured at all)=))

4 comments:

Aideal Fitri said...

Hm..bagi Aideal,bebudak yng biadab ni slalu ikut prangai mak bapak diorang...tu persepsi awal,n mungkin kekadang terikut kawan....tp kalau Mak bapak yng bila marah asyik nk mencarut je,x ke tu mcm tngh mngjr ank diorang gak....n lagi klau kita tegur....diorang ckp tu ank diorang,thula diorang nk ajar,sesilap kita yng kena maki....klau kat sekolah,mmng susah nk kwl,bebdk kat sklh kbnyakan jd carut marut ni bhasa basahan diorang siap bleh buat joke lagi,bljr dari kwn smpai kat kwn...cikgu waima ustz pn kkdang ada sbnrnya yng suka mencarut dpn murid,jujur cakap....bdk yang x pernah thu mncarut pn bla smkn lama dngr,mmng akan pndai sndri...yng patut tnjkkan cnth brmula dri ibubapa sbnrnya,klau anak tu mula pandai mencarut lempang kaw kaw,jngn manjakan dan kemudian guru dan akhir skli diri sendiri sbb bila dh bsr diorang dh ada pmkrn sndri nk tentukan baik dn bruk...ibubapa yng ptut tnmkan perasaan bersalah kalau mencarut kt dlm diri anak diorang..klau disiram hari hari perasaan tu akan subur....huh pnjng lak aku komen...

shininghepiness=) said...

yup...setuju sgt dgn aideal...betul tu...kalo marah anak jgn mencarut2 n kalo cikgu pon mrh anak murid jgn mencarut....sebenarnyer semua ni kene buat awal2 sbb takut berlarutan sampai ke keturunan...tu yg ssh....bile dh satu family mencarut, payahla nk ubahkan so anak2 xnmpk silap diorg mencarut, bg diorg xslh mencarut sbb mak ayah diorg pon biasa dh mencarut kt rumah....
susah bukan??
kalo ms kecil2 bolehla nk ajar, ataupon nk tegur, sbb kecik lagikan...bolehla ditegur...tapi bila dh besar??nk wat mcmn pulak yer??kdg2 tu sampai dah kawen pon mencarut xhingat...sshla nk ubah=(
~**kesian dgn nasib masyarakat sekarang

yana d'zone said...

i mcm tertanya2,si hamba Allah tu pembaca belog you x? you harus invite dia,hehehe

shininghepiness=) said...

yes dear.....si hamba Allah tu did read my blog...so hopefully die boleh sedar...die ckp die dh sedar n berkat dr doa anak2 yatim katernyer....tapi apekah doa anak2 yatim yg beliau katekan tu??well, i should say, xelok lgsg die gunakan ank yatim punye alasan konon2 die dh insaf, tp die sendiri xminta maaf kt i yang???n die msh terus menerus mencarut...apekah doa katernyer??